Kadar pengguna: 5 / 5

bintang aktifbintang aktifbintang aktifbintang aktifbintang aktif
 

PUTRAJAYA, 9 Julai – Tun Dr Mahathir Mohamad mahu penjawat awam mengamalkan nilai mulia bagi menjayakan negara dan tidak menyalahgunakan kuasa dan amanah yang diberikan. Perdana Menteri turut mengingatkan warga pentadbir supaya memiliki keikhlasan dalam menjalankan tugas bagi membolehkan pembangunan negara tercapai.

"Pentadbir dalam negara kita memang mempunyai kuasa untuk mencapai matlamat kita (kerajaan), jadi perlu bekerja dengan ikhlas dan tidak boleh menipu hanya semata-mata mahu matlamat tercapai.

"Perlu ada nilai hidup mulia, kerajinan, keikhlasan, beramanah dan berdisiplin. Tapi kadang-kadang kita terpesong apabila diberi peluang kita lupa kepada tugas.

"Kita tidak diberi kuasa di peringkat ini untuk perkayakan diri kita tapi untuk jalankan tugas-tugas tertentu. Apabila kita seleweng, salah guna kuasa, percayalah kita sendiri akan jadi mangsanya kemudian.

"Kuasa bukan untuk memperkayakan diri, keluarga atau sahabat handai, kuasa ada matlamat khusus untuk menjayakan negara," katanya ketika berucap pada Majlis Perjumpaan Bulanan Jabatan Perdana Menteri di Dataran Perdana, Bangunan Perdana Putra di sini, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa.

 

Sumber: Berita Harian

FOTO Oleh: Murad Mohamad Safie

 

 

Biro Tatanegara
Jabatan Perdana Menteri
Aras 1, Blok B3,
Kompleks Jabatan Perdana Menteri
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 PUTRAJAYA
T 03–8000 8000 : F 03-8888 3458 : E upai at btn.gov.my 

Tarikh Kemaskini : 30 Ogos 2018

 

Go to top